Oprema pod tlakom visoke i niske razine sigurnosti

tlačna oprema i ventili sigurnosti

Oprema pod tlakom u uporabi podliježe periodičkoj kontroli koja je propisana Pravilnikom o pregledima i ispitivanja oprema pod tlakom visoke razine opasnosti (NN 75/2020). Iz povijesnog pregleda stvaranje regulative u području opreme pod tlakom vidi se važnost koju treba posvetiti konstrukciji i izradi, ali i održavanju takve opreme.

Razvrstavanje opreme pod tlakom prema razini opasnosti opreme radi se na osnovi: 
-Dokumentacija proizvođača
-Kategorije opreme, vrste fluida, tlaka i geometrijskih karakteristika

S obzirom, na to oprema pod tlakom razvrstava se u dvije razine opasnosti: 
-Visoku 
-Nisku

Visoka razina opasnosti
Pojam visoke razine opasnosti definiran je Pravilnikom o pregledima i ispitivanju opreme pod tlakom visoke razine opasnosti (NN 75/2020), a oprema se u tu razinu opasnosti razvrstava pomoću 9 dijagrama iz Pravilnika koji su identični onima iz Pravilnika o tlačnoj opremi (NN 79/2016). 

Niska razina opasnosti 
Niska razina opasnosti nije obuhvaćena Pravilnikom. No, da bi ostvario siguran rad svoje opreme pod tlakom njezin vlasnik, odnosno korisnik mora napisat postupak pregleda i ispitivanja i prema njemu provoditi ili dati provesti periodičke preglede. 
Postupak za provedbu pregleda radi se prema: 
-Uputama proizvođača 
-Tehničkom propisu o zaštiti na radu 
-Drugim tehničkim pravilima koja se odnose na opremu

CTT organizira seminar “Oprema pod tlakom vioke i niske razine sigurnosti” koji će se održati 28.09. i 29.09.2022.godine u Plavoj dvorani, istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje. 

Seminar “Oprema pod tlakom visoke i niske razine sigurnosti” je dio Programa stručnog usavršavanja za razdoblje od 1. studenog 2021. do 31. prosinca 2022. godine, sukladno članku 58. stavku 2. Zakona o poslovima i djelatnostima prostronog uređenja i gradnje (“Narodne Novine” broj 78/15, 118/18 i 110/19) odobren od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

Seminar traje ukupno 16 sati, od kojih 4 sata ulazi u regulativu.

Prijave su otvorene i možete se prijavti putem linka: PRIJAVA

hrCroatian

Naša web stranica koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo i za analizu prometa.
Neophodni kolačići su neophodni za rad naše web stranice i korištenje njegovih značajki i / ili usluga.
Ostali kolačići obuhvaćaju kolačiće za praćenje posjetitelja web stranice u svrhu statistika i poboljšanja naših usluga.